ממזרים בזמנינו

שאלה:

אבל כתוב גם שילדים הולכים אחרי האמא-אם אם האמא יהודייה הם יהודים אז אם היא גיורת הם אמורים להיות גרים
וקראתי שממזר יכול להתחתן עם שפחה כנענית ובגלל שאין בימנו עבדים ושפחות אז אפשר לגייר על מנת שתהיה שפחה משהו כזה
לא הבנתי למה ממזר הוא פסול חיתון? הרי הוא לא עשה שום עבירה זה אמא שלו שעשתה למה הוא צריך לסבול בגללה?

תשובה:

שלום רב,

1. לפעמים היחס הוא מהאב ולפעמים מהאם, לדוגמה, שני יהודים כשרים והאב הוא כהן או לוי או ישראל היחס תמיד מהאב, וזה נלמד מהפסוק למשפחתם לבית אבותם. כאשר האב הוא אינו יהודי, היחס הוא לאם, משום שהתורה הפקירה את היחס של גוי שהתחתן עם יהודיה. וכאשר אחד מההורים הוא פסול כמו למשל בממזרות, היחס הוא לפסול, וזה נלמד מהפסוק "לו" הלך אחר הפסול שביניהם, כפי שמבואר במסכת קידושין.

2. נכון, רבי טרפון אומר שיכולים ממזרים להיטהר ע"י שהם יתחנו עם שפחה וילדו ילדים, הילדים הללו יעבור בהמשך גיור (שהרי הם ילדי שפחה כנענית שאינה יהודיה). ולאחר שיתגיירו הם כבר לא יהיו ממזרים. אולם בזמנינו שאין עבדות, כתבו בשו"ת מנחת יצחק ובשו"ת חלקת יעקב שהפתרון הזה אינו ישים.

3. גם נכה שנולד קטוע יד וכד' לא עשה שום דבר. בורא עולם הביא אותו לעולם בצורה כזו ואנו לא יודעים חשבונות שמים. כך גם בממזרים, ברור שהם לא עשו דבר, ורק ההורים שלהם חטאו, אבל תכלס הוא ממזר ואסור לו להתחתן בקהל.