שימוש ביום טוב בכיריים עם חיישן של שסתום בטיחות

שלום וברכה.
ברצוני לברר האם יש בעיה להשתמש ולבשל ביו"ט (באופן המותר) בכיריים גז שיש בהם חיישן בטיחות לא חשמלי (אין שום חיבור לחשמל או לשקע) לניתוק זרם הגז כשאין להבה (מצוי ברוב הכיריים) כמדומני שקראתי פעם שיכול להיות בעיה בשימוש ביו"ט.

תשובה:

שלום רב

רבים אוסרים את השימוש בכיריים כאלו ביום טוב, שכן האש גורמת שם לסגירת מעגל חשמלי הדוחף את השסתום מה שגורם לגז לצאת ולהמשיך לבעור, כך שמה שאין חיבור לחשמל אינו משום שאין שם פעילות חשמלית אלא משום שאתה מייצר את הפעילות החשמלית בעצמך. וכן דעת הגרי"ש אלישיב להחמיר בענין כמובא בשבות יצחק חלק יא סי' יג.

אכן יש שהקילו בענין זה, משום שלדעת הפעילות החשמלית קיימת כל הזמן, אלא שבזמן שהאש דולקת עוצמתה רבה יותר ולכן השסתום נפתח, וכיון שבסגירת מעגל חשמלי אין איסור הבערה [שהוא בלאו הכי מותר ביום טוב] אלא חשש איסור בונה לפי דעת החזון איש [סי' נ ס"ק ט] כאן לא שייך חשש זה כיון שיש זרם כל הזמן, וראה בזה בהרחבה בקובץ המעין שנה נב מאמר מקיף. לכן לכתחילה כדאי מאוד להחמיר בענין זה ולחשוש לדעת האוסרים, אולם המיקל בענין זה יש לו על מי לסמוך.