תפילין במנחה במקום שחרית

שאלה:

שלום,
לא הספקתי להתפלל שחרית ואני רוצה להניח תפילין במנחה ולהתפלל תשלומים. מה הסדר הנכון?
להתעטף בטלית, להניח תפילין, לקרוא שמע ישראל ואז להתפלל מנחה ובסוף התפילה אחרי עלינו לשבח להתפלל שוב שמונה עשרה?

תשובה:

שאלתך כוללת כמה שאלות… ראשית, תפילת תשלומין היא רק למי שהיה אנוס בבוקר ולא יכול היה להתפלל, כמו חולה שלא יכול להתפלל, או כל אונס אחר, אבל מי ש"לא הספיק" אינו רשאי להתפלל תשלומין, אא"כ הוא רופא במשמרת עמוסה שלא יכול להפסיק ועל פי הלכה הצלת חיים קודמת לתפילתו. כמו כן, צריך לדבר שבבוקר יש לנו שלוש מצוות נפרדות שאין ביניהן קשר אמיתי אלא שחכמים תיקנו לקיימן יחד, יש לנו קריאת שמע שהיא מצוה מהתורה וזמנה עד ארבע שעות מהבוקר, ראה בלוחות שנה "זמן קריאת שמע", והיא מהמצוות החשובות ביום, ויש לנו מצות תפילה – שמונה עשרה שזה מדברי חכמים, ויש לנו תפילין שזו גם מצוה מהתורה. הסיבה שמניחים תפילין עם קריאת שמע, כי בקריאת שמע כתוב לאות על ידך. תפילת תשלומין כאשר היא נעשית, יש לומר את שתי השמונה עשרה יחד ברצף, כאשר מה שמפסיק ביניהן הוא אמירה חוזרת של אשרי. אבל אם יכולים להפסיד את הקדושה וכו', יש לומר לאחר חזרת הש"ץ. עלינו – בסוף.

שנה טובה.