קריאת שמע על המיטה

שאלה:

האם מה שכתוב בשו"ע או"ח (סג, א) שלא אומרים קריאת שמע שוכב על המיטה, זה גם בקריאת שמע על המיטה?
תודה.

תשובה:

מי שכבר יצא ידי חובת קריאתה בערבית יכול להקל יותר בקריאת שמע על המיטה, ראה פסקי תשובות שם.

מקורות:

פסקי תשובות אורח חיים סימן רלט אות ו

מ"ב סק"ב: מלשון השו"ע משמע דברכת המפיל אומר אחר ק"ש וכו' ויש מהאחרונים שהסכימו שיברך ברכת המפיל קודם ואחר כך קריאת שמע, ולהלן (בסק"ו) ק"ש שעל המיטה מותר לכתחילה לקרותה בשכיבה ויש שמחמירין לכתחילה לקרותה בעמידה או בישיבה וכו'. והמנהג לומר קריאת שמע ויתר הפסוקים ואחר כך ברכת המפיל בעמיד או בישיבה ולא בשכיבה על מטתו, והמקובלים מקדימים ברכת המפיל לקראת שמע שעל המטה, והמקיים עונתו יקרא קריאת שמע שעל המטה בשלימותה בלא ברכת המפיל קודם לכן ואחר כך יקרא שוב פרשה ראשונה וברכת המפיל.

אמנם במקום חולשה או חולי או שאר סיבה, הקוראה בשכיבה יש לו על מי לסמוך, ויש שכתבו שברכת המפיל לעולם יאמר בשכיבה על מיטתו סמוך לשינתו. [ובהערה שם וכדברי המשנ"ב שמדינא ליכא איסור ולא דמי לק"ש הקוראים לצאת ידי חובת מצות עשה דקריאת שמע, ובערוה"ש סעי' ו' שכן המנהג הפשוט לקוראה בשכיבה במיטתו. וע"ע משנ"ב סק"ט שהחולה או שאר אונס די במה שיאמר פרשה ראשונה של ק"ש וברכת המפיל בלבד.]