טבילת כלים על ידי קטן / ספק אם הביא ב' שערות

שאלה:

האם ילד בן שניים עשרה יכול להטביל כלים?

תשובה:

טבילת כלים על ידי קטן שלא הגיע לגיל מצוות אינה מועילה, כיון שהוא אינו נאמן שטבל.

נדון מעניין מצינו בפוסקים, לגבי ילד שנעשה בר מצוה ולא ידוע אם הביא שתי שערות, האם טבילתו מועילה, והפשטות בענין זה היא שבכלים שצריך להם טבילה מדאורייתא כמו כלי מתכות, צריך דוקא לדעת שהביא ב' שעות ולא מספיק שנעשה בן יג שנה ויום אחד, אולם בשו"ת זכר שמחה סי' קג הביא תשובה מהגאון רבי יצחק אלחנן ספקטור שכתב שגם בכלי החייב טבילה דאורייתא, כיון שבאופן עקרוני ניתן לטבול גם על ידי קטן, אלא שצריך להיות בטוחים שטבל, ודאי אפשר לסמוך על גדול בן 14 שיש לו חזקה דרבא שודאי הביא שתי שערות, כאשר ניכר מתוך מעשיו שודאי טבל את הכלים, בפרט שגם בכלי מתכות זה לא ודאי דאורייתא, אלא ספק דאורייתא, שהרי נחלקו בכך הפוסקים. לכן המיקל יש לו על מה לסמוך בפרט שכאמור ניכר מתוך מעשיו שטבל. בכלים החייבים טבילה מדרבנן ודאי אין חשש.