הפרשת תו"מ מענבים המיועדים ליין

שאלה:

ענבים המיועדים ליין וכעת מתבצע הבציר שע"פ ההלכה צריך להפריש מהם תו"מ רק לאחר גמר מלאכה היינו לאחר עשיית היין, וזה כבר יהיה בשנה הבאה תשפ"א , האם יש לעשר אותן לפי שנת הגידול והבציר תשפ"א – מעשר שני או גמר מלאכה שנת תשפ"א -מעשר עני?
בהרכה רבה.

תשובה:

שלום רב,

יש לעשר לפי השנה, והיינו מעשר שני.

בברכה

מקורות:

גמ' ראש השנה יג: רמב"ם הלכות מעשר פרק ב' הלכה ה'.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אדרבא עיין רמב"ם (הל' מעשר פ"ג , הי"ד) זה לשונו: היין משיניחנו בחביות וישלה הזגין והחרצנין מעל פי החבית ,אבל כשהוא בתוך הבור …שותה עראי וכו' משמע שגמר מלאכה לגבי יין הוא רק אחרי שישלה את הזגין והחרצנים היינו לאחר שהיין עבר תהליך תסיסה ולפני כן אפילו אכילת עראי אינו יכול לשתות וא"כ לפי זה בנידו"ד יש להפריש תו"מ מהיין רק בשנה הבאה תשפ"א שכן רק לאחר שלב השליה והתסיסה נחשב גמר מלאכה להתחייב בתו"מ.

  2. דברי הרמב"ם נפסקו בשו"ע יו"ד סימן של"א סעיף פ"ו. השאלה היתה האם הקובע למעשר שני או מעשר עני היינו השנה שבהם גדלו הפירות או שעת גמר מלאכה. רוב הראשונים נוקטים שהגמר מלאכה מחייבת מעשר של השנה שבה גדלו הפירות.