אמירת כל הסליחות

שאלה:

א. משום מה נראה שנהגו בבית כנסת [אשכנז] את החלק האחרון של הסליחות לומר בצורה מאד מהירה [כל החלק של "מי שענה" ו"עננו"] האם יש לזה טעם או מקור?
ב. מה הדין במי שמרגיש שקשה לו לומר את כל הסליחות בכוונה, ולמשל אם יתחיל להגיד את כל ה"מי שענה" וכו' כבר יאבד את הכוונה. האם עדיף להגיד יותר קצת בכוונה מאשר לומר את הכל.

תשובה:

1. "מנהג" כזה אינו ראוי… במובן מסויים עיקר הסליחות זה הפסוקים המשולבים בין הפיוטים, והסוף הזה, ואלו הממהרים בזה טועים.

2. בסליחות תמיד עדיף בכוונה גם אם יחסיר קצת מלומר שלא בכוונה.

שיתקבלו התפילות ונזכה לשנה טובה ומבורכת.