שכן שהרחיב ופלש לשטח של השכן העליון

שאלה:

לכבוד הרבנים הצדיקים! יש"כ לכם!

שכן הרחיב את דירתו מתחתי ועשה את היציקה של התקרה בעובי 25 סנטימטר בזמן שהוא יכל לעשות לפי מהנדס יציקה בעובי 16 סנטימטר סה"כ [הוא רצה לחסוך בעמודים ולכן הוא עיבה את היציקה]
ועכשיו שאני בא להרחיב את הדירה שלי יש לי מדרגה בתוך הבית וגם אם אני יגביה את כל הריצוף בכל הדירה אני יינזק בהנמכה רצינית של גובה כלל הדירה ב10 סנטימטר.
הוא בעצם פלש לי לתוך הבית עם הסנטימטרים של היציקה הגדולה והעבה שלו שלא כדין.
אני יכול לדרוש ממנו טול עציך ואבניך? ושיפרק את היציקה שהוא עשה?

מה המקורות?

שנה טובה וגמח"ט לכל עם ישראל!

תשובה:

שלום וברכה,

ברור שאם אין לך הנאה מהיציקה שלו ואתה רוצה יציקה אחרת אין עליך חובת תשלומים. וזה הרבה יותר גרוע מטול עציך ואבניך. טול עציך הכוונה שיכול לומר לו איני חפץ בהנאה שהבאת עבורי. אבל כאן לא נהנה ואין עליו חובת תשלומים בדבר שצריך לפרק ולעשות.

יש לדון במקרה זה אם העליון ראה שפלש לשט שלו ושתק, שיש לתחתון חזקת תשמישים, ואם העליון רוצה לפרק עליו מוטל לפרק ולבנות יציקה חדשה. ואכמ"ל.

בהצלחה.