התרת נדרים בזום

שאלה:

מי שנמצא בבידוד יכול לעשות הפרת נדרים בער"ה בזום?

תשובה:

יש מחלוקת האם אפשר להתיר נדר ע"י הכתב או שמא צריך שהנודר יופיע לפני הדיינים. יש ראשונים שכתבו שאין בעיה להתיר נדר בלי שהנודר יופיע אלא רק ישלח להם בכתב. ראה בריב"ש סי' שע שכתב בדעת הרמב"ם שהנודר חייב להופיע בפניהם ולא מועיל מפי הכתב. יחד עם זה בשו"ת שבט הקהתי ח"ד סי' רלט, כתב שמאחר שלדעת רוב הפוסקים מועיל להתיר נדר גם ע"י שליח, ורק מחמירים את שיטת הרמב"ם, נראה שבטלפון ששומעים את קולו ניתן להתיר גם לכתחילה. ונראה שבזום שרואים גם את עקימת שפתיו זה עוד יותר טוב כפי שרואים לגבי ציווי הבעל לסופר שצריך שיצווה בקולו, ובכך שרואים אותו זה ברור שאכן זה הנודר  (ראה בקרן אורה נדרים ח,ב).

וכל שכן כאשר מדובר לא בנדרים ספציפיים שאתה זוכר שנדרת אלא לגבי המנהג של התרת נדרים שאינם זוכרים כפי שנהגו בערב ראש השנה, אין בעיה לעשות את זה בזום במצב הנוכחי.