שמן חלבי שניתז

שאלה:

שלום לכבוד הרב
חיממתי שמן עם פלפל חריף במחבת חלבי (כמדומני שלא היתה בת יומה) וניתז מהשמן על כלים פרווה
ועל תחתית של מחבת בשרית (שעמדה הפוך)
הכלים חלקם מפלסטיק
וכן משטח חיתוך ירקות מזכוכית

מה דין הכלים?

ובבקשה אם אפשר להרחיב גם מה עושים במצב כזה כאשר ניתז חלבי ודאי
)אני חושב שבעבר קרה לי ובתחילה חשבתי שזיהיתי להיכן ניתז אך אחרי תקופה מצאתי על כלים נוספים שהיו באזור כתמי שמן זעירים שיכלו להגיע רק מזה.
יישר כח
ושנה טובה

תשובה:

שלום רב,

הכלים מותרים.
כאשר ניתז טיפה אחת של חלב ודאי, אין זה מטריף את הכלים. אולם אם נתזו כמה טיפות הכלים צריכים הכשרה.

מקורות:

לענין הכלים שהם מותרים – יש לצרף דעת הבית מאיר שמיקל כיון שיש ג' קולות א) שיטת הפר"ח סק"ב דחריף לא מבליע, ב) שיטת רבינו יחיאל ששאר חריף מלבד צנון וחלתית לא נחשב חריף, ג) שיטת המהר"ם מרוטנרבורק שחריף לא מוציא מכלי אינו בן יומו.  וכן שיטת האבן העוזר סימן צ"ו שסובר שחריף לא מבליע בכלי, ולא כשיטת המשנה ברורה (תנ"א ס"ק צ') והחכ"א כלל מט אות י' שהניח בצ"ע. וכן שיטת היד יהודה (פיה"ק סקי"ז) ולא כדברי החזו"א (או"ח קי"ט סס"ק יג) והאמרי ברוך. וכן לכאורה ניתן לצרף את דעת המהרי"ל דיסקין סי' י"ד.
לענין חלב ודאי- ראה בחכמת אדם כלל נ"ט אות ב שמיקל בטיפה אחת מאחר שפסק כח חמימותו.