לציית לפסק בית הדין

שאלה:

א. עשיתי עבודה תורנית לפלוני, הוא שילם, אחרי כמה ימים הוא מתלונן כי יש פרט שלא עבדתי עליו, התווכחנו, ולא באנו לידי הכרעה, – כעת מצד אחד הוא כועס אבל לא תובע אותי וכן לא מציע איזה פשרה, האם אני יכול להשתמש בכסף שקיבלתי?

ב. זוג שותפים ראובן ושמעון – קנו משרד בשותפות, לאחר מכן העבירו את כל המשרד על שם שמעון, כעת יש להם ויכוח על השותפות והזכויות, הם פנו לדין תורה.
היו ב' נידונים,
א. ראובן טוען כי למרות שהמשרד של שניהם בקרן, לפי חוזה השותפות ההשתמשות היא שלו בלבד.
ב. עכ"פ חצי השתמשות היא שלו כי חצי קרן שלו, ומה שהעביר בטאבו על שם השותף, כדי להבריח מאיזה בעל חוב.
הפסק שניתן להם הוא –
1. הזכויות שראובן טוען על "כל" המשרד למרות שתחילה רשמו על שם שניהם – בטלים.
2. עד לבירור הטענות האם העברה היתה להבריח או העברה קנינית, רק שמעון יכול להשתמש במשרד.
3. ראובן יפנה את המשרד ולא יקח עמו אלא דברים אישיים.
אני מוסר לב' השותפים שיעור כך שאני בענינים קצת ויודע מעט מה קורה.
פונה אלי ראובן ואומר, נכון, הפסדתי בדין תורה, אבל אתה יודע שהפסק הוא טעות.
ראובן מפרש דבריו,
א. בענין הזכויות – יום לפני הפסק העיד עד על הענין, ובסוף הדיון נאמר מפורשות ונכתב בפרוטקול, כי אני אוכל בהמשך לחקור את העד.
למעשה יום אחר כך ניתן פסק דין שמפורש בו שזה מסתמך על דברי העד.
ב. לענין חצי הקרן – ראובן טוען שעד שאין בירור, אז יש לו מרא קמא, ועוד הוא טוען, בית דין אין כוחו לפסוק קודם בירור.
ג. לענין תכולת המשרד, הענין לא נידון עדיין בדיונים, אין לו איזכור בפסק הדין, רק בסוף בהחלטה, פתאום נכתב שהוא לא יקח כלום.
ראובן יודע ספר, והוא טוען לעומתי, אדם מהצד יכול לסמוך על פסק הדין, אתה שמעורה ויודע שהענין לא תקין, אתה לא יכול לסמוך על הפסק, ואני אוסר עליך להשתמש בשלי.
לעומתו טוען שמעון בתוקף, כל זמן שבית הדין לא חזר בו הפסק קיים.
ומה שראובן פנה אל בית הדין שיחזרו בהם, זה לא מעלה ולא מוריד.
כאן באה שאלתי, האם אני יכול להשתמש במשרד ובתכולתו, האם להפסיק ללמד שם ולעבור למקום אחר, או אפשר להמשיך ללמד שם.
זה ממש דחוף.
אציין, אני יודע את הויכוח שלהם ממש מלמעלה, אבל מצד שני מה שציין ראובן בטענותיו הוא הוכיח לי שאני ידעתי מזה במעט שסיפרו לי.
ישר כח

תשובה:

שלום וברכה,

א. עליך לומר לבע"ד שמתלונן עליך שאתה מוכן לגשת איתו לד"ת או לרב מוסכם. או שיגיע איתך לפשרה. ובזה מותר לך להשתמש בכסף.

ב. עליך לציית לפסק בית הדין ולכן אם שמעון לא מעוניין שתמסור שיעורים במשרד אסור לך למסור שיעורים. אסור לך כאדם מהצד לקבוע שבית הדין לא פסק נכון, בית דין שמע את הצדדים והוא פסק לפי ההלכה, ויש לציית לפסק, גם אם אתה סבור שהייתה הטעיה.

בהצלחה.