תקיעות בתפילת לחש

שאלה:

רציתי לשאול ברשותכם מתי ומדוע בטלו את התקיעות על סדר תפילת לחש והעבירום לאחר חזרת הש"ץ.

יישר כח

תשובה:

בס' מועדים וזמנים להר"מ שטרנבוך, חלק א ראש השנה סי' ז מאמריך מאוד בנדון זה, שמדברי הראשונים מבואר שתוקעים בלחש ומדוע נהגו בני אשכנז לתקוע רק בחזרה, ובתוך דבריו הביא ראיות למנהג בני אשכנז מדברי הר"ן והרשב"א, כלומר שגם בין הראשונים יש מקור למנהג זה, עיי"ש בהרחבה.

בקצרה הנתונים הם כאלו: התקיעות על סדר הברכות שמבוארות במשנה ר"ה לג: הן בחזרת הש"ץ. המנהג לתקוע בתפילת לחש מקורו בדברי הערוך, שהובאו גם בתוס' ר"ה לג: כמנהג בבל. דברי הערוך הם גם מקור המנהג לתקוע מאה קולות. אולם למרות שבני אשכנז בשלב מאוחר יותר קיבלו את מנהג מאה קולות לא נהגו לתקוע בתפילת הלחש, כנראה משום ההפרעה שיש בכך לסדר התפילה.

למרות זאת בקהילות החסידים נהגו לתקוע בתפילת לחש. בספר 'נפש הרב' על רי"ד סולובייצ'יק מבוסטון מובא שהגר"ח הלוי מבריסק נהג לשמוע תקיעות בלחש.

מקורות:

תסו' ר"ה לג,ב ד"ה שיעור "ומיהו לכאורה נראה לתקוע בתפלה כמו כן אמלכיות זכרונות ושופרות קשר"ק קש"ק קר"ק אכל חד וחד כדי לצאת מספק דרבי אבהו ובערוך פי' שהיו עושין כן שפי' בערך ערב דהלין דמחמרי [ועבדי] שלשים כדיתבין ושלשים בלחש ושלשים על הסדר כנגד מאה פעיות דפעיא אימיה דסיסרא ואלין [עשרה] אינון כשגומרין כל התפלה קול תקיעיא דיחידאי מיתבעי למיהוי [עשרה] תשר"ת תש"ת תר"ת והם מאה"