קביעת חתונה ביום האזכרה של סבא או סבתא

שאלה:

שלום רב
האם אסור לקבוע יום החתונת הבת או הבן ביום ההזכרה של הסבא או הסבתא. אם אסור לכתחילה איך עושים אם כבר קבענו התאריך לחתונה ונימצא שזה חל ביום ההזכרה של הסבא(סבא של הכלה)?
נא לתת מקור אם אפשר.
שנה טובה ומבורכת לכל רבני ההוראה.
כל טוב. מימון

תשובה:

שלום רב

בשנה הראשונה יש להחמיר יותר בעשיית שמחה בתאריך של ייארצייט, אבל בשאר שנים, אם מדובר בבן משפחה קרוב אפשר להקל להשתתף בשמחה, ואין לדחות את החתונה.

מקורות:

המנהג שלא להכנס לשמחה ביארצייט מקורו ברמ”א בסי’ שצא וסי’ תב. אולם הלבוש שם חולק ומתיר וכ”כ בלחם הפנים בשם חמיו בעל המגן אברהם, שדין זה אינו נוהג אלא בשנה הראשונה לפטירה שיש דיני אבלות כמו בי”ב חודש, אבל בשאר שנים אין חשש. אמנם הש”ך בסי’ תב שם הביא דבריהם וחולק ולדעתו גם בשאר שנים יש לחשוש, אבל בבן משפחה קרוב יש להקל ולסמוך על הדעות המקילות.

בהערת אגב, באליה רבה סי’ רפח ס”ק יח כתב שאין איסור לעשות שמחה בתאריך הייארצייט אלא בשמחת חתן וכלה – חתונה או שבע ברכות, אבל שאר סעודות מצוה ואפילו סעודות הרשות – מותרות לאבל, וכ”כ שם הפתחי תשובה בשם שו”ת מקום שמואל, וכן דעת השאילת יעב”ץ והקיצור שו”ע, הובאו דבריהם בקיצור דברי סופרים פרק סה, עיי”ש.

שתזכו לשפע שמחות