השקעה במניות שיש בהם איסורי תורה

שאלה:

האם אני יכול להשקיע במדד או במנית פייסבוק שהבעלים שלה הוא יהודי והחברה שלו עובדת בשבת או שהחברה לוקחת הלוואה בריבית האם זה נחשב שאני שותף לדבר עבירה

תשובה:

שלום וברכה,

החשש במניות שהמניות משקיעות בדברים אסורים – ריבית ללא היתר עסקה, מפעלים של טרפות, חברות של גויים שעובדים בשבת, או חמץ בפסח. יש הסוברים שהרוכש מניה יש לו בעלות בחברה, ונעשה שותף לדברים האסורים, וכאילו המפעל שלו עובד בשבת ומחזיק חמץ בפסח, ועוד כהנה.

אולם לדעת מרנן ורבנן הרב משה פיינשטיין הרב אלישיב, הרב ש.ז. אוירבך זצ"ל סוברים שבעלי המניות הקטנות לא נחשב לבעלות בחברה ולכן אין איסור להשקיע בכל סוגי המניות. ולכן מניות לא צריכות הכשר. אולם גם הגרי"ש שהתיר העדיף שיהיה מסלול השקעות עם הכשר.

ולכן לכתחילה עדיף למצוא מניות עם הכשר. אבל אם הדבר כרוך בהפסד יש להקל בשופי.

בהצלחה.