דינים והלכות בראש השנה

שאלה:

בס"ד
שלום רב ושבוע טוב
1. ידוע שבראש השנה יהיה סגר בכל הארץ. אני חוששת שלא ניתן יהיה להגיע לבית הכנסת לשמוע שופר כמו בכל שנה . האם ניתן לשמוע שופר גם מחוץ לבית הכנסת ? או שחובה להיות בתוך, כדי לענות אמן על ברכת "לשמוע שופר" ואם לא עונים אז לא יוצאים ידי חובה ?
2. אני מוציאה שבת לאחר רבינו תם. בשבת ראש השנה הבאה , אפשר להתחיל ערבית בזמן רבינו תם כלומר ב 20:00 ולאחר מכן 20:20 להדליק נרות של החג השני מאש לאש ?
3. לברך על ההדלקה לפני שאני מדליקה או אחרי ?
4. את הנרות של החג השני בכל מקרה יש להדליק לפני הקידוש + ההבדלה ?
5. כשעושים סעודת חג שני יש לומר לפני כן "הרני מוכנה לקיים סעודה רביעית מלוה מלכה" או שבגלל שנכנס החג מדלגים על כך ?
6. בליל שבת וראש השנה שרים כבכל ליל שבת "שלום עליכם " ?
7. במוצאי החג – יום ראשון בערב , ההבדלה היא רק על היין ? ללא הפסוקים שנאמרים לפני ברכת הגפן ?
8. האם אומרים במוצאי החג "שובה ה' " וכל הפסוקים הנאמרים בכל מוצאי שבת ? האם מי שרגיל בכל מוצאי שבת לשיר " המבדיל בין קודש לחול חטאותינו הוא ימחול.. וכו " אומר גם במוצאי ראש השנה ? בגלל שלא אמרנו במוצאי שבת כי נכנס החג השני ?
כלומר השאלה היא כל הקטעים שלא נאמרו במוצאי שבת יש מקום לומר אותם במוצאי ראש השנה ?

תשובה:

שלום וברכה

1. ניתן לשמוע שופר גם מחוץ לבית הכנסת, ואם לא שומעים משם את הברכות את יכולה לברך בעצמך כך מנהג נשות אשכנז שמברכות על מצוות שהזמן גרמא.

2. כן.

3. ביום טוב מברכים לפני, רק לזכור בערבית ותודיענו.

4. כן.

5. מדלגים.

6. אומרים שלום עליכם.

7. ללא הפסוקים, אבל כן עם נר, ראי במחזור סדר ההבדלה, והנר זה נרות יום טוב לא חייבים להדליק נר נוסף.

8. לא נהגו לומר.

שנה טובה ומבורכת.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בס"ד
    בקשר לשאלה 7. התכוונתי ההבדלה במוצאי יום טוב שני כלומר במוצאי יום ראשון עושים הבדלה רק על היין ? כתבתם גם עם נר. לא הבנתי

  2. במוצאי היום הראשון יש שילוב של קידוש והבדלה כולל נר כמובא במחזור של ראש השנה, זה נקרא יקנה"ז, במוצאי היום השני רק הבדלה על יין כמו כל מוצאי יום טוב.