שליח ציבור ליותר ממניין אחד

שאלה:

אני גר בקהילה שאין בה אנשים שיכולים להיות שליח ציבור בראש השנה ולכן אצטרך להיות שליח ציבור פעמיים ואולי שלש פעמים מה ההלכות שאני צריך לדעת בנוגע לזה

תשובה:

שליח ציבור הוא כפשוטו, השליח של הציבור, לכן לוקחים לשם כך אדם ירא שמים עם לב נשבר וללא חטא, שיעשה תפקידו נאמנה ויהיה ראוי לשולחיו להליץ יושר ולהתחנן בעד כלל הציבור. אף אחד לא יכול להעיד על עצמו שהוא כך, אבל ודאי יש להשתדל במיוחד בענין זה בדרכי התשובה, להתעורר היטב כדי לעורר כראוי.

תצליחו בתפקידכם לעורר את הלבבות ולשמחם בניגוני התפילה כראוי ליום גדול זה.

בנוגע למה ששאלתם שאתם צריכים להיות ש"ץ ביותר ממנין אחד, זו לא הנהגה ראויה לכתחילה בזמנינו שאין מי שאינו בקי שיוצא בתפילת הש"ץ, אבל אם באמת אין אדם אחר שיודע להתפלל, זה אפשרי, אבל רק חזרת הש"ץ, אין לחזור שוב על תפילת הלחש, וגם לא ברכות קריאת שמע, אלא אם כן באמת יש מי שמאזין לך כל מילה ויוצא ממך. ראה משנה ברורה סי' קכד ס"ק ה, וראה ציץ אליעזר חט"ז סי' יד, שדין זה אמור גם באופן ששמע חזרת הש"ץ במנין בו התפלל.

שנה טובה ומבורכת.