התיישבות בארץ

שאלה:

האם אדם שלא נטע בארץ לא יחשב כמתיישב בארץ… כלומר האם יש חובה הילכתית או תורנית לטעת על מנת להיקרא יורש את הארץ?

תשובה:

ודאי שלא כך, אלא שמצות ישוב הארץ כוללת כל מיני אפשרויות שלהתיישבות, המגורים בארץ, רכישת קרקע, נטיעת עץ, ואפילו כדברי החתם סופר הידועים: הטבת הישוב בה, כלומר אם אדם פותח מכולת במקום שהיתה חסרה חנות כזו, הוא מקיים בכך מצות ישוב ארץ ישראל, שהרי הוא מיטיב עם הגרים שם ומפתח את המקום. בקיצור כל דבר המעבה ומיטיב עם ישיבתנו כאן הוא בכלל המצוה הזו, וכל אחד פועל בדרכו שלו.