שעבודא דרבי נתן בעל כרחו

שאלה:

עתיד להגיע אלי סכום כסף, במטרה להעבירו לאדם מסויים, עבור עבודה שעשה, אדם זה חייב חובות כספיים רבים לאנשים רבים, האם מותר לי להעביר את הכסף ישירות אליהם, או שאני מחוייב להעביר אליו. כמדומה שההגדרה התלמודית היא האם ניתן לעשות שעבודא דרבי נתן בעל כרחו

תשובה:

שלום וברכה,

ראובן חייב לשמעון ושמעון ללוי לוי יכול לתבוע את ראובן שיפרע לו. ואם ראובן יודע מהחוב של לוי [לוי תבע אותו] ובכל אופן פורע לשמעון ולא ללוי, חייב ראובן לשלם פעם שנית ללוי, כיון ששעבודא דר"נ החוב של ראובן עובר ללוי. ולכן אם הבעלי חובות של אותו עובד תבעו אותך אתה חייב לשלם את הכסף לבעלי חובות ולא לעובד. ואם אתה מתחמק מהתשלום ונותן לעובד עליך לשלם שנית לבעלי חובות.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן פו סעיף ה. ובש"ך ס"ק יד