מכשיר סליקה של אשראי שלא פעל במונית

שאלה:

שלום רב,
הזמנו מונית והבהרנו שאנו נשלם בכרטיס אשראי ולכן שלחו נהג שיש לו אפשרות לתשלום בכרטיס אשראי.
בסיום הנסיעה הנהג ניסה לגבות את התשלום באמצעות הכרטיס אשראי אך המכונה לסליקת האשראי לא עבדה. (אציין שהנהג הינו נהג ערבי)
הנהג אמר אצור אתכם קשר, אך לא יצר. האם מחובתינו לברר איזה נהג הסיע אותנו ולשלם לו? או שזה כמו באוטובוס שכאשר מכוננת התיקוף לא עובדת אין צורך להחזיר את דמי הנסיעה לחברת התחבורה?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

מאחר ומדובר בנהג גוי, אין חובה לרדוף אחריו ולשלם לו, ודינו כהפקעת הלוואתו שמותרת בגוי.

בהצלחה.

מקורות:

כאשר הסליקה של האשראי לא פעל חייבים לשלם למונית בפעם אחרת, ולא דומה למכשיר תיקוף של אוטובוס. באוטובוס הם מתנים שאם המכשיר לא פועל אין חובת תשלום לנוסע – גם לא בפעם אחרת. אבל במונית אין תנאי כזה ולכן חייבים לשלם בפעם אחרת. אלא שבמקרה שלכם מדובר בנהג גוי, ומאחר והייתה לכם כוונה לשלם, והוא לא גבה את החוב, הרי החוב נזקף כהלוואה והפקעת הלוואתו מותרת בגוי, ואין חובה לרדוף אחריו לשלם – כמבואר בשו"ע חו"מ סימן שמח. ולמרות שהש"ך שם הביא בשם הרש"ל שבמקח ומממכר נחשב לגזל ולא להפקעת הלוואה, שם הכוונה שלוקח ע"מ שלא לשלם, אבל לוקח ע"מ לשלם והגוי לא מגיע לגבות את התשלום אין חובה להשיב לו.