פסיעות לש"ץ בסיום לחש / ברכו בתרא בשחרית וערבית

שאלה:

האם שליח ציבור חייב לחזור ג' פסיעות קודם חזרה או שיכול להתחיל חזרה ממקום שסיים וחוזר ג' פסיעות למקומו (עם הציבור) או כמו הציבור?

לעניין ברכו … לא פעם יצא שהתפללתי עם ציבור אשכנזי, ואחרי עלינו לשבח אמרו "ברכו את ה' המבורך" האם מנהג זה נכון שהרי אחריו אין ברכה… אשמח למקורות. בתודה

תשובה:

גם הש"ץ פוסע בסיום תפילת הלחש, וחוזר כשמתחיל את החזרה, כמבואר בשו"ע סי' קכג סעי' ה.

בודאי שזה מנהג נכון, ותקנתו היא מפני המאחרים לתפילה שלא הספיקו לשמוע ברכו בתחילתה. ראה פרטי דין זה בשו"ע ובמשנה ברורה בסי' קלג, וראה בשו"ע שם שיש נוהגים בשבת ויום טוב לא לומר ברכו בסיום שחרית, כי גם המאחרים שמעט בקריאת התורה, ולנוסח אשכנז כך עושים גם בשני וחמישי, כמו כן בליל שבת סומכים שלא איחרו לפי נוסח אשכנז ורק בימות החול אומרים ברכו בתרא.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. והבנתי שאין אומרים ברכו בלא ברכה ועי' רב פעלים ששכח האחד לומר ברכו וברך ברכת התורה ופסק שאין אומרים בלי ברכו בלא ברכה