לכלוך בציפורניים טבילה

שאלה:

שלום הרב,
שאלה ראשונה- האם אשה ספרדיה שטבלה בלי לגזור ציפורניים, והיא ניקתה אותן קודם הטבילה, אלא שכנראה נשאר מעט לכלוך מתחת לכמה ציפורניים. האם יש להניח שזה לכלוך שלא מקפידים עליו? או שכל לכלוך שנשאר תחת הציפורניים נחשב למיעוט שמקפידים עליו? מה הגדר להבחין בזה מהו לכלוך שמחייב טבילה נוספת?
ליל טבילה כבר היה, מה הדין בדיעבד?

שאלה שניה- אם היא נהגה לגזור ציפורניים, ולפני הטבילה האחרונה החליטה להשאיר ולנקות לפני הטבילה, האם בדיעבד הטבילה בסדר? או שהמנהג הקודם שלה מעכב את כשרות הטבילה גם בדיעבד? (לא בטוח אם היא קיבלה על עצמה ממש לגזור לפני כל טבילה, אבל בד"כ היא גוזרת)

תשובה:

שלום וברכה

הרמ"א כתב שאם אשה טבלה בלי גזיזת ציפורניים עליה לחזור ולטבול. אמנם הט"ז שם ס"ק כא כתב שהדין הזה הוא רק מחשש שלא תנקה טוב את הציפורניים אבל אם ניקתה היטב אין בעיה, ויש לסמוך על דבריו באופן שכבר לנה עם בעלה בלילה, באופן שאכן הליכלוך הוא כזה שלא מקפידה עליו. להבא יש ללמדה לגזוז! אין לשנות ממנהג נזות ישראל. כמו כן אם הציפורן ארוכה באופן כזה שהיא בולטת מהבשר, היא חוצצת. כלומר, שכאשר מסתכלים מכיון פנים היד, צריך שיראו ציפורן.