האם יש ריבית בפיצוי לקונה דירה על איחור

שאלה:

שלום וברכה
מכרתי דירה, (כיום היא מושכרת), ובקשתי מהקונה לדחות את זמן העברת החזקה, והוא הסכים בתנאי שנשלם לו עליה דמי שכירות.
שאלתי היא אם יש בזה בעיה של ריבית, ואם כן מה אפשר לעשות.
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

מה הכוונה לדחות את 'העברת החזקה' אם הקונה סיים את התשלומים ולפי החוזה הדירה שייכת לו ואתה נשאר בדירה עוד תקופה, עליך לשלם לו דמי שכירות כיון שהדירה שלו, ואין כאן ריבית.

אם היה תנאי שסיום התשלומים ידחה, ולפי החוזה הדירה לא תהיה שייכת לקונה לא יוכל הקונה לדרוש תשלום שכירות משום איסור ריבית, אלא אם כן סעיף בחוזה של היתר עסקה.

אני מניח הכוונה בשאלתך לפי הדרך הראשונה שכתבתי ולכן אין איסור ריבית.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. שלום וברכה
    התכוונתי לפי הדרך השניה שסיום התשלומים נדחה,
    אך יש בחוזה סעיף שכתוב בו ש"מוסכם כי תנאי הסכם זה מבוססים על הוראות היתר עיסקא הנוהגות בבנק פאג"י ועל פי ספר ברית פנחס",
    השאלה היא אם משום כך אין בזה איסור ריבית, ואם כן יש בזה איסור, האם בכל זאת יש לזה איזשהו פתרון.
    יישר כח

  2. אם הריבית הוא אחוזים מסתברים, ניתן לסמוך על ההיתר עסקה.
    כמו כן ניתן להקנות לו את הדירה בקניין סודר, וכאשר הדירה שייכת לקונה מותר לו לדרוש תשלום שכירות.

  3. הדירה היא בירושלים בנוה יעקב, ומכרתי אותה ב1,430,000 ש"ח, והקונה שילם הכל מלבד 250,000 ש"ח, האיחור הוא עשרים יום, והקונה רוצה ע"ז 2226 ש"ח (שהם דמי השכירות שאני מקבל עליה), האם זה נחשב אחוזים מסתברים?

    ולגבי הפתרון השני להקנות בקנין סודר, שאלתי היא האם לאחר שאקנה לו את הדירה בקנין סודר עדיין יהיה מותר לי לעכב את מסירת החזקה במקרה שהוא יתעכב עם התשלום האחרון.
    תודה רבה

  4. שלום
    הריבית שהזכרת זה בערך 10%לשנה – ריבית מסתברת ומותרת כשיש היתר עסקה.
    אם עושים קניין סודר ומקנה לו את הדירה, לא יכול לעכב את מסירת החזקה כיון שהקנה לו את הדירה בקניין סודר.

  5. רציתי לשאול אם הנוסח הנ"ל שכתוב בחוזה – "מוסכם כי תנאי הסכם זה מבוססים על הוראות היתר עיסקא הנוהגות בבנק פאג"י ועל פי ספר ברית פנחס" הוא בסדר, או שיש בעיה בזה שכתוב גם בנק פאג"י וגם ברית פנחס?