האם חייב להתעטף בטלית בחופה?

שאלה:

ראיתי בכמה חתונות של מסורתיים שחתנים לא התעטפו בטלית, אבל בחתונות אחרות ראיתי שכן התעטפו, אז זה חובה או לא?

תשובה:

שלום וברכה

מנהג הספרדים להתעטף בטלית חדשה בחופה ולברך עליה שהחיינו ולכוון גם על עצם הנישואין, בני אשכנז לא נהגו כך, אף שמנהג יוצאי מערב אירופה הקדום היה שמתעטפים החתן והכלה יחד בטלית אחת, בבחינת פירס טלית עליה, יש לי תמונה שרואין כך בחופת סבי וסבתי. כיום אין מי שנוהג כך למיטב ידיעתי.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. ולגופו שלך עניין יש כאן התעלמות מהספרים/ מחקרים של הרב בנמין שלמה המבורגר נר"ו!
    אני אישית הייתי נוכח בחתונות עם 'חופת טלית' היורדת על פני החתן והכלה

  2. נדיר שיוצא לי להאלץ לערוך את רוב התגובה ולמחוק עוד ועוד מחמת שאינה מתאימה לאוזן רגישה, בדרך כלל במצבים כאלו אני פשוט מוחק אותה ואז המגיב מבין איך לכתוב בפעם הבאה…
    לעצם הענין, נראה שכבר התכתבנו בעבר, שלפי דעתי אין כל טעם במה שעושה הרב המבורגר, זו דעתי ואתה יכול לחלוק עליה, ככל שמדובר במנהגים, הרי שהמנהג הנוהג הוא הקובע, ואין להעלות ולהחזיר מנהגים שכבר מזמן נשתקעו ולא נוהגים בכך. מה הענין בזה? הרי אין בכך כל חיוב הלכתי לפי שום דעה, זה מנהג, ומנהג מחייב ונדרש רק עד כמה שנוהגים אותו. ואם אדם רוצה מטעמים נוסטלגיים להעלות מנהגים כאלו, זה עוד לא מחייב את כולנו…
    למען ההגינות, אם ראית חופה כזו, זה של אנשים בודדים ויחידים, של הרב המבורגר בחופת אחד מבניו או תלמידיו הקרובים, זה לא מספיק כדי להחשב מנהג קיים ונוכח…
    [אין צורך לשלוח מייל לכל החבורה הקבועה שיעשו שיימניג לתשובה זו…]
    צר לי שהכעסתי אותך כל כך.

  3. לא מעט מעדות המזרח נוהגים כבר כמה דורות שהחתן והכלה מתעטפים יחד בטלית אחת כעין מנהג מערב אשכנז שהזכרת (אלא שיש חילוק מעט ביניהם, שמנהג אשכנז היא שמתעטפים כך כבר לפני הקידושין, ומנהג עדות המזרח שהחתן פורס טליתו על הכלה רק אחרי הקידושין, ולא ידוע לי טעם מנהג אשכנז הנזכר).
    מכיון שמנהג זה קיים בפועל בארץ – אז החזרת מנהג זה לבני אשכנז אינה חידוש מנהג שכבר נשתקע ובטל מן העולם.

  4. מעניין, אני הכרתי רק שהחתן נתעטף, נראה לי שזה המנהג הרווח אצל בני ספרד, ובכל מקרה יש לדון אם יש טעם להחזיר לבני אשכנז מנהג שנשתקע זה 70 שנה, וגם יש חילופי מקומות, מה שמאוד משמעותי בקשר למנהגים.