תולעים בדגים

שאלה:

היי כבוד הרב
נהוג להוריד את העור מהדגים למה? והאם בסלמון אכן יש תולעים וסכנה לאכול אותו ?

תשובה:

אין מנהג להסיר את העור, אלא שיש דגים שיש להם טפילים על העור שקשה להסירם ולכן יש שמעדיפים פשוט להסירו, אני מעתיק לך להבנת עיקרי הדברים מדברי הרב משה ויא שליט"א:

א. תולעים הנמצאות על עור הדג מבחוץ, בתוך הראש או בחלל הבטן – שהן אסורות. ב. תולעים הנמצאות בתוך בשר הדג או בין העור לבשר – שהן מותרות מעיקר הדין, )שו"ע יו"ד סימן פד סעיף

טז וראה ביאור מפורט בספר "בדיקת המזון כהלכה" כרך א, חלק ההלכה, פרק ג, סעיף ו.( יש מפוסקי זמננו שהורו )לגבי תולעים מסוג אניזאקיס המצויות בבשרם של רוב דגי הים( שבמקומות

שאפשר, יש להעדיף את הדגים שמקורם ממקומות שתולעת זו אינה מצויה.

דגי ים

1 נגיעות חיצונית

ברוב דגי הים לא מצויה נגיעות חיצונית. אולם בדג סלמון וסול מצויים לעיתים טפילים חומים על העור "(כיני סלמון.)" הם ניכרים היטב וקל להסירם בשפשוף. לעיתים מצויים גם על פורל קפוא המיובא מחו"ל.

בדג אדום (רוטברש) מצויה נגיעות שקשה להסירה ולכן מומלץ לא להשתמש בו.

.2 נגיעות בחלל הבטן

א. בדגי ים, שלמים או פרוסים – מצויות תולעים בחלל הבטן. חובה לנקות את חלל הבטן של הדג, לאחר הניקוי יש להתבונן היטב בדופן הפנימית של  חלל הבטן ולאורך השדרה (העצם המרכזית) אם ישנן תולעים דקיקות, הנראות כנחשים קטנים המפותלים סביב עצמם. במידה ונמצאו תולעים, יש לשפשף היטב את פנים חלל הבטן בסכין או במברשת ניילון קשה, לשטוף שטיפה חזקה, לבדוק ולוודא שכל התולעים הוסרו.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. עדיין לא הבנתי.
    הרי בשעה שקונים את הדג לא חוששים שהם עברו לבשר, האם ע"י האפייה הם יכולים לחדור לתוך הבשר?

  2. סליחה שאני עדיין ממשיך לשאול.
    אני נוהג לשטוף את הדג היטב מכל הצדדים.
    אבל ההוראה היא לשפשף את העור, ובמקום אחד ראיתי שכותבים גם לגרד היטב את כל הקשקשים, ואני לא מבין מדוע הדבר נצרך. הרי לו יצוייר שיש שם תולעת היורדת רק ע"י שפשוף, אין כאן מקום לחשוש שהיא תצא פתאום לבשר הדג.
    והאם לפי תשובתכם הקודמת אפשר להסיק שמספיקה שטיפה טובה של הדג?