חלות שנאפו בתנור על תבנית ללא הפרשת חלה

שאלה:

אינני זוכרת אם הפרדתי חלה החלות רובן נאכלו, מה דין התבניות והתנור ?

תשובה:

שלום וברכה

ראשית יש להפריש על מה שנותר מהחלות!

לגבי התנור, יש לנקותו היטב, להמתין 24 שעות מהשימוש האחרון, ולהפעילו ריק על חומו המירבי חצי שעה.

הבעיה לגבי התבנית… תבנית בעצם צריכה הכשרה בליבון, וזה לא ניתן לעשות כי היא תתקלקל… אלא שספציפית על המקרה הזה בשונה משאר איסורים, כתב הגרש"ז אויערבך, שניתן להקל להמשיך לאפות בתבנית הזו חלות, וכל פעם לאחר האפייה להפריש מהן חלה, על מה שבעצם בלוע ויצא לחלות… אבל חייבים לזכור לעשות זאת… אם התבנית לא יקרה מידי הייתי זורק.

מכאן אני מסביר את טעמו למעיינים, אם לא הבנת, גם טוב…, טעמו משום שבלאו הכי לא ברור שאסור להשתמש בתנית הזו, כי בדרך כלל אסרו כלי שאינו בן יומו אף שטעמו פגום, כדי שלא יטעה וישתמש גם בבן יומו, אבל כאן, הרי אם היה בן יומו ניתן היה להפריש מהחלות גם על הבלוע והכל היה טוב, ולכן בצירוף החידוש הנ"ל שבכל אפייה יפרישו על המאפה, התיר.

מקורות:

מנחת שלמה ח"א סי' סב.