לא פייס את חברו – האם נמחל לו מה שבין אדם למקום?

שאלה:

חשבתי שקראתי בעבר דבר שאני לא מוצא לו מקור באינטרנט,
על כך שיום הכיפורים אינו מכפר בין אדם למקום אם יש לו עבירות בין אדם לחברו שחברו לא מחל לו.
האם יש דבר כזה?

תודה רבה כבוד הרב

תשובה:

פשטות לשון הרמב"ם תשובה פרק ב הלכה ט והשו"ע בסי' תרו, שעל עבירות אלו שבין אדם לחברו אין יום הכיפורים מכפר עד שירצה את חברו. אולם בתוס' יום טוב בסוף יומא כתב, שכאשר אדם אינו מרצה את חברו, גם עבירות שבין אדם למקום לא מתכפרות לו, וזאת על פי הפסוק "והתודו את עוונם ואת עוון אבותם במעלם אשר מעלו בי", כלומר שיש קטיגוריה על אדם שהוא בא ומתוודה רק על בין אדם למקום ולא אכפת לו ממה שחטא כנגד חברו, וכן הובא בכף החיים סי' תרו ס"ק ג, וראה תוספת יום הכיפורים יומא פה ב שצידד שנחלקו בכך התנאים. כמובן אם עשה כל שיכול וכל שהובא בשו"ע כדי לפייס את חברו וחברו אינו מוחל, אינו בכלל דין זה.

שנה טובה ומבורכת.