הורדת תוכנות אדריכלות

שאלה:

שלום רב
סיימתי לפני שנתיים לימודי אדריכלות וכרגע מתברר לי ש כל התוכנות שהורדנו הם לסטודנטים בלבד (לא למטרות מסחר) או פרוצות.
קבלת רשיון עומדת על 1800 ש"ח לשנה לכל תוכנה -סכום הזוי. ביחוד לעצמאים מתחילים ועוד בתקופה כזו..
האם באמת יש בכך גזל?
מורות בית יעקב ואנשי מסחר מהתחום אמינים משתמשים חופשי אבל משהו העיר לי שבפשטות עלול להיות בכך  גזל. כמובן שאנו מדברים על גויים . שם בחו"ל.
מה עושים?
תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

מעיקר הדין אסור להפר זכויות יוצרים ולכן אסור להשתמש בתכנות פרוצות. אולם אם מדובר בתוכנה של גוי לפי דעת מרן הגרי"ש אינו נחשב לגזל הגוי אלא להפקעת הלוואתו, ומותר להשתמש בתוכנה של גוי ללא תשלום.

בהצלחה.

מקורות:

לפי דעת מרן הגרי"ש [שהחמיר בנושא של זכויות יוצרים] שימוש בתוכנה פרוצה אינו גזל ממון אלא שימוש שמחייב תשלום, ולכן בגוי אינו גזל הגוי שאסור אלא הפקעת הלוואתו שמותרת בגוי.