לשון רבים לעומת יחיד בפסח וסוכות ועוד

שאלה:

מדוע אומרים חג "פסח" לשון יחיד ואילו המסכת נקראת "מסכת פסחים" בלשון רבים (אולי בגלל שדנה גם בפסח שני ואז יש שני פסחים)?

ועוד, מדוע בדיוק הפוך -שאומרים חג "סוכות" ולמה המסכת נקראת "מסכת סוכה" לשון יחיד?

(כיפורים ראיתי שאומרים שלשון רבים בגלל שמכפר גם על המתים וזה מסביר למה מסכת יומא לשון יחיד כי זה יום אחד אבל מבחינת כפרה יש הרבה, גם שמעתי טעם משום שמכפר על הרבה עוונות יחד)

תשובה:

שלום וברכה

שאלה יפה ומענינת. אני מניח שנכתב על כך, אבל ננסה יחד לסדר את הדברים באופן פשטני. למה למסכת סוכה קוראים סוכה ולא סוכה זו לא שאלה, זה פשוט על שם המילה הראשונה של המסכת, סוכה שהיא גבוה… למה סוכות לשון רבים ופסח לשון יחיד, גם לא קשה כל כך, כי פסח זה על שם קרבן פסח, זה שמו, סוכות זה על שם שעשו סוכות ביציאת ממצרים, מתאים יותר לשון רבים. פסחים י"ל על פי דברי התוס' ריש ערבי פסחים, שכתבו ערב פסח ראשון ושני.

מעניין, שבת שלום.