גביית מיסים לפי ההלכה

שאלה:

שלום.רציתי לשאול , נגיד והמדינה הייתה מתנהלת על פי ההלכה והתורה.
כמה מס מותר לגבות למשל מאזרח? מדרגות המס כיום 10,20,38 אחוז תלוי לפי דרגת הכנסה וכו.. האם היה מותר כך על פי ההלכה? אני לא יודע כל כך איך לנסח נכון את השאלה אבל נגיד והמדינה הייתה לפי ההלכה כיצד היה היחס מבחינת הכסף שאדם מרוויח בחודש למשל לכמות שמותר לקחת ממנו

תשובה:

שלום וברכה,

יש כוח למדינה לגבות מיסים מבני המדינה עבור צורכי העיר. הגובה של המיסים שגובים במדינת ישראל זה גובה של מיסים שניתן לגבות לפי הלכה. הדרג בגבייה לפי ההכנסה, מצאנו כן גם בהלכה שישנם דברים שגובים לפי ממון. וישנם דברים שגובים לפי נפשות. הרי לנו שיש דברים שהגבייה לפי גובה ההכנסה. ויש מיסים שמוטל בשווה לפי גולגולת.

בהצלחה.

מקורות:

ראה בשו"ע חו"מ סימן קסג. ובשו"ע או"ח סימן נג. וראה בספר דינא דמלכותא שהרחיב בכל הנושאים האלו.