לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

ריבית בגמ"ח

שאלה:

בגמ"ח הלוואת כספים בבעלות פרטית של כמה שותפים, עלו שתי שאלות:

* עלות צ'ק היא כ 3.3 שקלים. האם מותר לגמ"ח לגבות 5 שקלים על כל צ'ק כדי שהקופה לא תחסר – האם בהפרש יש לחשוש משום ריבית?
* לווה שפרע הלוואתו וכאות תודה רוצה לתת מתנה של 100 ש"ח לגמ"ח, האם מותר לקבל ממנו?

תשובה:

שלום וברכה,

מותר לגמ"ח לגבות הפסדים שיש להם. אבל אסור לגבות מעבר להפסדים. ולכן אסור לגבות 5 ש"ח כאשר ההפסד הוא פחות מכך.

אם נותן מתנה לגמ"ח, אם בעתיד שיחלקו את הכסף המתנה תינתן לחברי הגמ"ח, יש בזה איסור ריבית. אם המתנה ניתנת לקופה של הגמ"ח, ואם הכסף יחולק בין החברים התרומה תישאר לטובת הגמ"ח, הרי זה צדקה ומותר. כיון שלא הותנה מראש שישלם לצדקה.

בהצלחה.