להעביר את המעשרות למלווה – ריבית

שאלה:

אני הלוויתי לבני נ"י סכום כסף. הוא החזיר חלק וחייב עדיין סכום נכבד.

כעת, הוא ואשתו קיבלו סכום נכבד מחברת ביטוח על תכשיט שלהם שנעלם.
אז הם החליטו לתת מעשר כספים ממה שקיבלו מהביטוח,
לשלם כמה דברים מהחתונה בתור הכנסת כלה.

קודם כל חשבתי שלא היו צריכים ליתן מהכסף הזה מעשר כספים כי זה לא כסף חדש שקיבלו, אלא הכסף תמורת התכשיט היקר שהיה להם כבר.
בכל זאת הם מתעקשים.
אז לקחתי מהם הכסף להוצאות חלק מהחתונה.
אח"כ חשבתי שאולי יש פה בעיה של ריבית, כי הם לווים שלי.
האם צריך לחשוש?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אם המעשרות שנתנו לך בגלל ההלוואה – הרי זה ריבית. אבל אם הם נתנו את המעשרות לא בגלל ההלוואה, אלא בגלל שהם רוצים לעזור להורים, אין איסור ריבית.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע יו"ד סימן קס סעיפים ו-ז.

סעיף ו

אסור להקדים הרבית או לאחר אותו כיצד נתן עיניו ללוות ממנו והיה משגר לו דורון (ופירש בשביל שילוהו (טור וכב"י שכ"נ מרא"ש) או שהוא מתנה מרובה דמסתמא הוי כאילו פירש לו) (שם בשם סמ"ג) בשביל שילוהו זו היא רבית מוקדמת לוה ממנו והחזיר לו מעותיו והיה משגר לו דורון בשביל מעותיו שהיו בטלות אצלו זו היא רבית מאוחרת ואם עבר ועשה כן ה"ז אבק רבית:

סעיף ז

צריך המלוה ליזהר מליהנות מהלוה שלא מדעתו כל זמן שמעותיו בידו אפילו בדבר שהיה עושה לו אף אם לא הלוהו אבל אם נהנה ממנו מדעתו מותר בדבר שהיה עושה לו אף אם לא הלוהו ובלבד שלא יהא דבר של פרהסיא כגון לדור בחצרו ולהשתמש בעבדיו

הצטרף לדיון

תגובה 1