לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

תוהה על הראשונות

שאלה:

כידוע התוהה על הראשונות מפסיד את שכר המצוה שעשה, נסתפקתי במי שבעצם היה רוצה לתהות על הראשונות [כלומר אם היה מגיע מעשה לידו שוב לא היה עושה כמצוה עליו בתורה], אבל לענין מאי דהוה הואיל ומפסיד בכך את השכר לכן אינו תוהה עליהם, כי תכלית זה לא שוה לו להפסיד את השכר… מי חשיב כתוהה או לא.

תשובה:

הענין של תוהה על הראשונות, הוא שכאשר אדם מתחרט על מצוה שעשה הוא מורד ממש במלכות שמים, ראה רד”ק יחזקאל יח, כא. אבל כאשר אדם מכיר בערך מצוה ושמח שעשה אותה, אבל מכאן ולהבא הולך אחר שרירות ליבו הרע תיאבון, זו לא מרידה והכחשה של התורה, ולא יפסיד שכרו על מה שעשה, רק יענש מכאן ולהבא.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. התוהה על הראשונות והפסיד המצווה האם ירוויח שוב את המצווה בתהותו על התהייה? כלומר האם זה דבר מוחלט כשם שרוצח שחזר בתשובה הוא אמנם לא יענש על כך אבל המת לא ישוב להתהלך בין החיים כך גם התוהה הפסיד את המצווה לחלוטין או ששיך לשוב בתשובה על התהיה הזאת ולקבל חזרה את המצוה?