חשש ערלה בכרם פרוע ומופקר

שאלה:

המטייל ביער ורואה כרם ענבים גדול פרוע מאוד מופקר וגדל ללא השגחה האם יש חשש לעורלה מצד זה שיכול להיות שמשריש את הענפים מחדש באדמה מכיוון שהוא ללא השגחה זוחל על האדמה…

תשובה:

שלום רב,

1. כן זה בהחלט יכול להיות. אמנם אם עדיין מחובר לזקן, יש מחלוקת כאשר עיקר היניקה מההברכה אם צריך לספור ערלה מחדש או כיון שמחובר כל שהוא לזקן לא צריך למנות ערלה. החזו"א מחמיר והגרצ"פ פרנק מקיל. במציאות בדרך כלל קשה לראות מה קורה אלא אם משקיעים בבדיקה.

2. אמנם אם הגפן נמצאת רחוק מיישוב שלא כדאי לטפל בהבאת הפירות לישוב. בגלל הכמות והמרחק, אין בזה כלל ערלה.