חיוב עמלה לתשלומים

שאלה:

1. האם מותר למכור מוצר מסוים במחיר קבוע, אך מי שמשלם בכרטיס אשראי משלם עמלה, וגובה העמלה משתנה לפי מספר התשלומים?
לדוגמה, אם משלמים בתשלום אחד יש עמלה של אחוז, משניים עד ששה העמלה היא ששה אחוזים וכו'.
2. האם התר עסקה מועיל בעסקה כזו? יצויין שלא מדובר במוצר שמהווה השקעה ממונית.

תשובה:

שלום וברכה,

אם לוקחים עמלה למי שמשלם באשראי אין איסור ריבית, כיון שאין כאן הלוואה כיון שמשלם מיד. וכן אין כאן ריבית, אלא משלם הלקוח על ההפסד שיש למוכר. אבל אם גובה המוכר עמלה לפי משפר תשלומים, הרי זה איסור ריבית.

אם יש למוכר היתר עסקה מותר למוכר לגבות עמלה עבור תשלומים, אם העמלה הוא שיעור של ריבית מסתברת בשוק.

אם יש לקונה עסקה אחרת מותר לו לשלם תשלומים עם ריביות אחרי ההיתר עסקה.

בהצלחה.