האם אין חילול בזה שכמה אנשים אומרים ברוך "אשם" (עם אות "א")

שאלה:

שלום, הרבה פעמים שמעתי מיהודי רוסיה ויוצאי ברית המועצות שכאשר אומרים "ברוך השם", זה נשמע בדיוק "ברוך אשם" (במקום ה הם אומרים א) ומכאן שאלה, האם אין חילול השם בזה שהם אומרים ככה? אולי כדאי להורות להם שיש טעות בידם?
תודה רבה!

תשובה:

שלום רב

כיון שכך היא לשונם זה בסדר גמור, כבר בנביא הובא שבני אפרים היו אומרים במקום שיבולת סיבולת, כלומר תמיד היו בעם ישראל הגיות שונות שנבעו משינויי מקום מגורים או סיבות אחרות.

אין סיבה שה יחשב חילול ה' ולא דומה לזה, הכינוי שאנחנו אומרים איננו שם ה' בעצמו אלא רק כינוי שאנו מכנים בכדי שלא להזכיר את שם ה', ואם כך זהו האופן הכינוי שבו יהודי רוסיה מכנים. אין כאן שם קדוש ואסור להזכיר שם קדוש. וגם נראה שזה רק נשמע כך באופן ההגייה שלהם אמנם כל שומע יודע שאין הכוונה ל'אשם' אלא שהם מתכוונים להשם ואם כך בוודאי שאין כאן מה לחוש. גם לא נראה לי שאפשר ללמד אותם לומר אחרת כל אדם יש לו את המבטא וההגייה שלו שהוא מורגל בה וגם בעדות השונות בעם ישראל יש הגיות שונות אפי' בנוסח התפילה ואין חוששים לכך שלמישהו אחר זה נשמע מוזר, מכיוון שכך ההגייה של אותו הציבור ואופן הדיבור שלו

ברכה והצלחה