דמי ביטול על ארוחה במסעדה

שאלה:

ההורים שלי והאחים שלי קבעו ארוחה במקום מסוים. ועוד כמה דברים על הדרך.
ראיתי שהם מתלבטים בגלל מזג האויר, והצעתי להם שלדעתי חם מאוד באופן קיצוני ולא כדאי.
החשש שלי: היות והם נעזרו בקרוב משפחה שעובד שם,
אני חושש שלא גבו מהם דמי ביטול בגלל אי הנעימות מהקרוב, או בגלל שסתם הם מכירים אותו העובדים שם , ולא בהכרח זה על דעת בעל הבית אולי וכו'. כי זה כן מצריך לשריין מקום, אחרת הם מביאים אנשים אחרים שמשלמים להם על הזמן הזה- במקום הספציפי הזה.

האם עליי לחוש, שמא כלפי שמיא גלוי שאולי היו אמורים לגבות מהם דמי ביטול, וכעת אני סייעתי להם בגרמא לא להגיע, ואולי יש עלי תביעה לבדוק אם אכן לא גבו דמי ביטול בגלל הקרוב משפחה שעובד שם?
זה בעייתי לבדוק…
יש לחוש (גרמא בנזיקין), או שאין צורך?
יש הבדל בדיני אדם לדיני שמיים במקרה הזה?
האם יש חובה לבדוק? או שהחשש שלי מוגזם, כי גם אם יש דמי ביטול, אני לא ממש סייעתי פה באופן ישיר, אלא רק באופן עקיף?

תשובה:

שלום וברכה,

המסעדה לא גבו דמי ביטול בידיעה, ולכן אין חובה לשלם להם. הם יודעים שיכולים לדרוש ולא דרשו מכל סיבה שהיא, ולכן אין חובה עליהם ולא עליך.

בהצלחה.

נ.ב. יש לבדוק האם בכלל חל חיוב תשלומי ביטול לפי הלכה. וכל דבר לגופו. וגם אם יש חיוב לפי הלכה אם הם לא גבו אין חיוב.