לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

ריבית

שאלה:

האם כשאדם מלווה דולר כששערו היציג עומד על 3.5 שקל וכשמחזיר שערו שווה 4.00 שקל האם יש בכך ריבית(ראיתי בגמרא בשבת דך קמח: שיש לחשוש להלוות ככר לחם במקום בו מחיר החיטים עלול להתיקר על סמך זה אני מציג את השאלה)וגם אם אין בדבר ריבית מה הדין אם הלווה דולר בשווי 3.5 שקל וכשבא להחזיר התיקר הדולר ל4.00 ומחזיר בשקלים
בתודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

אסור להלוות סאה של חיטי ובתמורה להחזיר סאה של חיטים, מאחר ויש חשש שהשער של החיטים ישתנה ואם יחזיר סאה ששווה יותר יש איסור ריבית. יש מקרים שמותר להלוות סאה תמורת סאה. אם יש ללווה מעט חיטים. או שיצא השער.

בפוסקים נוקטים שדולר נחשב לפירות, ולכן אסור ללוות דולרים תמורת דולרים. אלא אם כן יש ללווה דולר אחד משלו.

במקרה שלא היה היתר להלוות דולר, ועבר ולווה דולר והדולר התייקר, צריך לשלם מחיר של הדולר שהיה בשעת ההלוואה ולא של שעת הפירעון.

בהצלחה.

מקורות:

ראה פרטי דינים בשולחן ערוך סימן קסב.