ריבית דרך קנס

שאלה:

שלום רב,רציתי לברר: במסגרת עבודות בניה שאני מבצע בבניין מסויים נדרשתי לשלם במשך כל העבודה דמי שכירות לדייר,בכמה תשלומים אחרתי ובהסכם שנגרר אלי (ההסכם נחתם עם יזם קודם שמכר לי את הפרוייקט) כתוב שעל איחור יש לשלם 24% ריבית,הדייר ירא שמיים פניתי אליו ואמרתי לו שזה ריבית ואני לא מעוניין לשלם את זה,אך הוא מנגד טוען ששאל את רבו והרב ענה לו שזה קנס ולא ריבית,אני חייב לציין שבהסכם כתוב באופן חד משמעי שזה ריבית,
תודה רבה מראש.

תשובה:

שלום וברכה,

קנס חד פעמי, לדעת הרמ"א מותר. אבל קנס שמתרבה – כל זמן מסוים משלם תוספת של קנס – אסור אף לדעת הרמ"א, ואפילו אם כתבו לשון של קנס – אסור.

במקרה הנ"ל שכתבו 24% ריבית, יש לעיין האם יועיל לזה היתר עסקה כיון שזה יותר מהריבית המקובלת בשוק וכאשר הריבית יותר מהעסקאות המקובלים, אין זה עסק אלא ריבית.

בהצלחה.

מקורות:

ריבית דרך קנס ראה שו"ע יו"ד סימן קעז סעיף טז.