רוח רעה בכלים / כלי שהיה בשירותים / טבילה במקום נטילה

שאלה:

שלום, כמה שאלות:
1. מה דין כלי אוכל שנגעו בו מבלי ליטול ידיים, ומה לגבי סתם כלי (כגון קופסת אחסון או צעצוע)?
2. מה דין קופסה שהייתה בחדר שירותים, האם צריך "ליטול" אותה, אם כן-כיצד (קופסה גדולה כמו קופסת נעליים)?
3. האם טבילה במקווה יכולה להיות במקום נטילת ידיים? האם מקווה מבטל גם רוח רעה או רק טומאה ומה ההבדלים ביניהן?

תודה מראש ויישר כח!

תשובה:

שלום וברכה

יש שהקפידו לכתחילה לא לגעת גם בכלים, ראה משנה ברורה סי’ ד’ סק”ב לענין בגדים וראה בדברי יציב א,ב מה שכתב בזה. וראה גם בעוד יוסף חי פרשת תולדות אות י’. אבל עיקר ההקפדה היא לגבי מאכלים.

אין צורך רחוץ את הקופסה זה בסדר גמור.

במשנה ברורה בסי' ד ס"ק י מבואר שגם בנהר, מה שמועיל לשכשך ידיו שלוש פעמים הוא משום שהמים הראשונים ששכשך בהם כבר עברו הלאה, אבל במקום שהמים עומדים כמו במקווה, נראה שזה מועיל רק כנטילה אחת וצריך עוד פעמיים.