גר שנשא בת גיורת האם הילד מותר בממזרת?

שאלה:

האם גר שנשא בת גיורת (ואביה יהודי) מותרת להנשא לממזר ?

תשובה:

שלום רב,

לא הבנתי את שאלתך. כלומר, גר נשא בת גיורת ויהודי ונולד להם ילד האם הוא יכול להינשא לממזר? התשובה היא לא. רק בן/ת גר וגיורת הם נחשבים לקהל גרים ומותרים לממזר/ת. אבל במקרה זה, האמא אינה נחשבת לקהל גרים משום שאביה יהודי. כך נפסק בשו"ע אבה"ע סי' ד' סעי' כד. אמנם הר"ן (קידושין ל) הקשה על הרמב"ם הרי כאשר יש קידושין ואין עבירה הכלל הוא שהולד הולך אחר הזכר ונלמד מהפסוק למשפחתם לבית אבותם. ולכן אם אבא גר אמור להיות שגם הבן יחשב לקהל גרים ויהיה מותר בממזרת, אולם להלכה ודאי נפסק כנ"ל.

מקורות:

שולחן ערוך אבן העזר סימן ד' סעיף כד

"ממזר נושא ממזרת. במה דברים אמורים כששניהם ודאין. אבל אם האחד ודאי והשני ספק, או אפילו שניהם ספק, אסורים זה בזה, דשמא האחד ממזר והשני אינו ממזר. וכיצד ספק ממזר? כגון שבא מספק ערוה, שבא אביו על אשה שנתקדשה ספק קדושין, או שנתגרשה ספק גירושין:"

ברכה והצלחה