דברים הבאים מחמת הסעודה / ברכה על עוגה בסעודה

שאלה:

בס"ד
שלום רב
אם אני אוכלת לחם עם גבינה ומייד לאחר מכן קינוח לחם עם שוקולד , לא צריך לברך בנפרד על הקינוח ? ואם הקינוח מזונות ?

תשובה:

שלום וברכה

לחם עם שוקולד אינו קינוח, אנשים אוכלים זאת כחלק מעיקר הסעודה. כמו כן, גם אם זה היה קינוח, כיון שבירכנו המוציא וזו ברכתו, אין צורך לברך שוב… כל מה שמברכים על קינוח בסעודה הוא משום שלא ברכנו בתחילה את הברכה הראויה לאותו קינוח [למשל שהכל על גלידה, העץ על פרי], רק בירכנו המוציא, ולכן מה שלא טפל לפת כי אינו בא כעיקר סעודה, אינו טפל לפת גם בברכה, אבל אם בירכנו את הברכה הראויה, אז אין בעיה… ממילא לכן גם לא מברכים על עוגה, כי כל עוגה שאין בה את שלושת סימני פת הבא בכיסנין [מתוק או מתובל, ממולא, דק ונכסס] אלא רק אחד מהם, הוא ספק המוציא, וממילא מספק כיון שכבר בירכנו המוציא לא מברכים שוב מזונות.