השבת גניבה שנמצאה לאחר ייאוש

שאלה:

נגנב לי פלאפון והתייאשתי ממנו, אך כדי שהגנב לא ישתמש בו עם כל הפרטים שלי שם עשיתי חסימה מרחוק לטלפון, הגנב שלא היה לו מה לעשות בטלפון נעול זרק את זה ברחוב, מישהו מצא את זה והתקשר להחזיר לי את זה כי המספר שלי היה רשום על המסך האם אני יכול לקחת ממנו את הטלפון או כיון שהתייאשתי כבר המוצא זכה בטלפון וזה שלו?
תודה מראש אשמח לתשובה עם מקורות

תשובה:

שלום וברכה,

מעיקר הדין הייאוש של הבעלים הפקיע ממנו את הפלאפון, וזכה בו המוצא. אולם כאן המוצא לא התכוון לזכות בפלאפון אלא רוצה להחזירו, ולכן מותר לך לקבל ממנו ואינך צריך להודיעו שהתייאשת.

בהצלחה.

מקורות:

בשולם ערוך חו"מ סימן שסח מבואר שאם נגנב ממנו אם זה גנב ישראל יש ייאוש. ולכן במקרה הנ"ל שהתייאש בצורה וודאית, הרי זה ייאוש. אולם כתב הרמ"א שם שנהוג שלעולם מחזירים את החפץ הגנוב ליד הבעלים. ולפי דברי הרמ"א כשיש דד"מ להחזיר דברים הגנובים, ודאי שחייבים להחזיר את הפלאפון ליד הבעלים.

יש להוסיף, שהמוצא לא יודע מהפאפון נגזל, ולכן אינו יודע שהפלאפון הפקר, ולא התכוון לזכות בו, ולכן מותר לבעליו לקבלו מיד המוצא ולא יהיה חייב להודיע לבעלים שהתייאש.