הקורא בספרים החיצונים

שאלה:

שלום וברכה
יש שאלה שמטרידה אותי, הרמב"ם כתב בפה"מ סנהדרין י,א על המשנה "ואלו שאין להם חלק לעוה"ב… ר"ע אומר אף הקורא בספרים החיצונים".
כתב הרמב"ם: "ספרים החיצונים – ספרי מינים, וכן ספרי בן סירא שהיה איש חיבר ספרים בהזיות מעניני אלפראסה (חכמת הפרצוף) שאין בהם חכמה ולא
תועלת, אלא איבוד הזמן בדברים בטלים".
ושאלתי, 1. האם אדם שמעט ביטל תורה וקרא משהו מעניין, כבר אין לו חלק לעוה"ב? נשמע מחמיר מדי…
2.ומה גם שזו נשמעת חכמה מועילה מאוד, להכיר אופי של אדם לפי פרצופו. והרי גם הזוהר (תיקוני זוהר קלב,ב) הדריך בענינים כאלו…
ברוכים תהיו

תשובה:

שלום וברכה

נניח רגע את נושא הספרי מינים שזה כבר איסור גמור משום העבודה זרה והכפירה שבכך. לגבי סתם ספרי הבאי ובטלה, נראה שהכוונה למי שמקדיש את זמנו לכך, מי שבאופן קבוע מבטל זמנו שהיה מחוייב ללמוד בו תורה, לצורך דברי הבאי [כל אחד לפי כוחו, לא כל אדם מסוגל ללמוד תורה כל הזמן], וקובע עצמו בשטויות. אבל מי שבאופן אקראי מתאוורר קצת עם ספר וכדומה, זה בסדר, האדם חייב להתאוורר ולהרחיב אופקים, זה צורך נפשי.