מחילה מנפטר

שאלה:

היום בבגרותי אני מודעת יותר ויותר על שבהיותי צעירה אבל מספיק מודעת למעשי ,( מה שמעצים את החטא) פגעתי והעלבתי אדם מבוגר. שהיה שכן שלנו בילדותי ובבחורתי.
הוא נפטר לפני שנים רבות. ואני מודעת לצורך שלי לבקש ממנו סליחה.
מה עלי לעשות??
אינני יודעת היכן הוא קבור. ואין לי שום קשר עם בני ביתו.
איך יכולה לכפר?
תודה.

תשובה:

שלום רב.

אינני יודע דרך אחרת מלבד לברר היכן הוא קבור, זו הדרך לבקש מחילה מנפטר, על ידי שמביאים עשרה אנשים לקברו, ואומרים בפניהם חטאתי לפלוני ולה' אלוקי ישראל, והם אומרים מחול לך. העשרה אנשים אינם צריכים להיות מוכרים לך כאלו שתתביישי לספר את מה שהיה בפניהם. ובדבר שאין בו בושה לנפטר דרך בקשת המחילה היא על ידי סיפור הדברים, אבל אם יש בזה בושה לנפטר אין לספר רק לבקש מחילה.

מקורות:

משנה ברורה סי’ תר”ו ס”ק ט”ו, ובקיצור שו”ע קלא,ה כתב שאם יש חשש שיהיה בזיון למת אין צריך לפרט חטאו.