תשלום דמי תיווך למתווך שהציע מעצמו

שאלה:

מעשה שלא היה באברך שרצה לקנות דירה בטבריה אחרי שחיפש זמן רב באופן עצמאי
האברך ירד במיוחד לטבריה ע"מ לגור שם כמה ימים כדי לנסות למצוא דירה לבד.
לאברך 'הקונה' אין צד לשלם תיווך. איננו רוצה בשום אופן לשלם תיווך, אין לו לשלם, וזו הסיבה שהוא כ"כ טורח באופן עצמאי
פוגש אותו אדם שאומר לו ששמע שפלוני רוצה למכור דירה ותוך כדי דיבור הוא כבר מתקשר לפלוני
ואכן הקונה קנה את הדירה ב50,000 ש"ח פחות … באמת זו היתה מציאה עבורו

כעבור חודשים פתאום מופיע אותו אדם ואומר שבעצם הוא מתווך והוא רוצה 40,000 ש'ח' תיווך !!
חשוב להדגיש
לקונה לא היה צד שהאדם שבא לסייע לו הוא מתווך הוא היה סבור שהוא סתם הגיש לו עזרה היות והוא במקום ובניקל יכול לספר לו שלפלוני במקרה תלה שלט בדירה.
הקונה לא ביקש מאותו אדם להתקשר למוכר… הוא פשוט רץ והקדים אותו תוך כדי דיבור.
3 . ברור שאילו היה לו צד כל שהוא שאותו אדם הוא מתווך שמתחזה כמראה מקום הוא לו. הוא לא היה משתמש בו. שכן היה יכול להגיע למידע זה לבד. והא ראייה שנסע במיוחד לטבריה לשם כך.
4 לאותו אדם היה צד גדול שאילו הוא היה מציג את עצמו כמתווך שזה העבודה שלו, הרי שהקונה היה בורח ממנו כמטחווי קשת.
וזו הסיבה בדיוק שהוא לא אמר לו שהוא בעתיד יבקש ממנו כסף על זה
5. כל מה שהקונה קנה את הדירה הזו שלצורך הענין היא עורפית וזיבורית היא בגלל שהיא 50,000 ש"ח פחות. ברור שעכשיו כשהוא מתבקש לשלם עוד40,000 ש"ח הוא לא היה קונה את הדירה הזו בשום צורה.
6. באותו המקום גרים הרבה אנשים שאינם מתווכים שישמחו לסייע לאדם שרוצה לקנות דירה במקום למרות שזה לא העבודה שלהם
ואין מנהג המקום שם שכל אדם שעוזר לוקח תיווך. [ואין הדבר כמו בשדכנות שגם מי שאינו שדכן לוקח,]

המתווך מצידו אומר
נכון שלא סיפרתי לך בכוונה תחילה כי חששתי שלא תיקח אותי
אבל מצד שני ההנתי אותך, וגרמתי לך הנאה ולא גרע מכל 'יורד' דאפי שלא ברשות, צריך לשלם

הקונה מצידו אומר שהוא לא דומה ליורד שלא ברשות
א. כי זה לא שדה העשויה ליטע, כלומר הוא היה יכול לקחת מאה דירות אחרות שעומדות למכירה במקום, לא מדובר על מציאה מסויימת,
ב. הוא רוצה לחלק מכל יורד ששם ברור שבלי הירידה לא היה הנאה, ואחר הירידה כן נעשתה ההנאה , א"כ צריך לשלם על ההנאה,
ג. אבל כאן יש הסתברות מאוד גבוהה שהייתי מגיע למידע הזה לבד, וגם אם לא וודאי הייתי יכול להשיג דירה אחרת מגבילה במעלותיה וחסרונתיה בלי לשלם את דמי התיווך

ילמדנו רבינו שורת הדין צריך לשלם דמי תיווך או לא

תשובה:

שלום וברכה,

המתווך עשה לך טובה ששווה ממון, ולכן אתה חייב לו מדין 'נהנה'. ולא משנה אם הוא מתווך או אדם רגיל, עצם העובדה שאדם הביא לך ידיעה שנהוג לשלם על הידיעה כסף, עליך לשלם לו. וכדי להיפטר מתשלום עליך להודיע לפני ההודעה שאתה לא מעוניין לשלם תשלום של תיווך ולעשות קניין שהוא מוחל על תשלום.

העובדה שהבאת שיש אנשים שיעשו לך את הטובה בחינם, אם זה נכון שיש מתווכים בחינם, לא יקבל המתווך שכר, כיון שיש אפשרות להשיג בחינם. אבל המציאות אינה כך, אתה אולי היית מברר אצל חברים במקום, ואולי היו מביאים לך מידע ואולי לא, ורוב המידע הרלוונטי נמצא אצל המתווכים ולכן לא נחשב שהעבודה הזו נעשית בחינם באותו מקום. ולכן יש לשלם למתווך שכר על המידע שהביא לך.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מה לגבי הטענה הזאת:כל מה שהקונה קנה את הדירה הזו שלצורך הענין היא עורפית וזיבורית היא בגלל שהיא 50,000 ש"ח פחות. ברור שעכשיו כשהוא מתבקש לשלם עוד40,000 ש"ח הוא לא היה קונה את הדירה הזו בשום צורה.

  2. מחיר של הדירה לא קשור למחיר של התיווך. את הדירה הוא רכש במחיר נמוך בגלל שהיא עורפית ולמתווך הוא צריך לשלם בגלל שהביא לו הנאה שמצא לו דירה. העובד שלא חשב מראש על כך לא תפטור אותו מתשלומי תיווך.