תפילה ביחיד כשהציבור מתפללים לאחר זמן תפילה

שאלה:

שלום רב
נישאלנו אם אדם יכול להתפלל ביחיד, אם בבית כנסת שבה מיתפלל, מתפללים תפילה שלא ביזמנה. ורב הבית כנסת לא רוצה לשמוע ולא להבין.
וגם המון מן הקהל מבקשים ממנו לתת מקום פנוי בבית כנסת להיתפלל תפילה ביזמן ומסודרת בעיקר הנגע שבא לעולם והקב״ה יצילנו מכל רע. אכי״ר.
כל טוב. מימון

תשובה:

שלום וברכה,

אם הציבור מתפללים לאחר זמן תפילה השני, שלדעת הגר"א, יש להעדיף תפילה ביחידות ולא תפילה בציבור כזו שהיא לאחר זמנה, [תפילה לאחר זמן תפילה עד חצות היא רק דיעבד אחר חצות אסור] אבל אם מספיקים את הזמן השני רק לא מתפללים לפי הזמן הראשון שלדעת מגן אברהם, יתפלל עמהם.

חשוב מאוד לשמור על השלום ולהמנע מכל מריבה ומחלוקת!

מקורות:

ראה שו"ת מנחת יצחק ח"ג סי' עא, וראה משנה ברורה סי' מו ס"ק לב.

(לב) שלא בזמנה — דהיינו אחר ג' שעות שעבר זמן ק"ש ועדיין לא עבר זמן ברכת ק"ש עד אחר שעה ד' כדלקמן בסימן נ"ח אבל אם הוא ירא שהצבור יעברו גם זמן ברכות ק"ש אין לו להמתין עליהם כלל כי יפסיד על ידם הברכות וגם הזמן תפלה שהוא ג"כ לכתחלה רק עד ארבע שעות כדלקמן בסימן פ"ט אלא יקרא בזמנה בברכותיה ויתפלל ביחידי:

את התפילה ביחיד אין לעשות עמהם בבית הכנסת אלא בבית, ראה סי' צ סעי' י.