מוצרים שנשארו בחדר הקודם

שאלה:

שלום. בפנימיה אצלנו עברתי לחדר אחר שיש בו המון חפצים כנראה של הקודמים שהיו שם, שאלתי אחד מהבחורים הקודמים שהיה שם אז, הוא טוען שזה היה עוד לפני שהוא הגיע, האם אפשר להשתמש בדברים (חלק מהם חדשים כמו תכשירי ניקוי וכד`) או שצריך לשים בצד בשקית ? כי אינני יודע מה היה שם קודם קודם. האם חובה לברר מי היה כאן פעם או כיון שזה כבר שנה ככה ואף אחד לא טרח לחזור לקחת ייתכן שהתייאש וכד'? תודה

תשובה:

שלום וברכה,

חפצים שנשארו בחדרים אסור להשתמש בהם, כיון ששייכים לבעליהם. אבל אם עבר זמן רב [כשנה] והגיעו בחורים אחרים, הרי זה ייאוש, ומותר לקחתם. ולמרות שיש סימן של המקום שהונח, אך כיון שמדובר בפנימייה שהחפצים לא נשמרים, והבעלים לא לוקחים זמן רב, הרי זה ייאוש.

בהצלחה.

מקורות:

בגמרא ב"מ דף כג, ב מבואר שדבר שמונח זמן רב ויש בו סימן של מקום, אין חובת השבה שוודאי התייאשו הבעלים. וכן נפסק להלכה בשו"ע חו"מ סימן רסב סעיף ב.