לסייע לאבא לעבור איסור

שאלה:

שלום וברכה !
א) האם מחוייב הבן לעזור לאביו כשמבקש ממנו עזרה, גם כאשר האב עושה דבר שיש בו ספק איסור או איסור ממש ?
ב) ובמידה ויתכן שהאב לא מודע לאיסור, האם צריך לעורר אותו לכך, בידיעה שאולי לא ישמע לו ואז יש חשש שיעשה בזדון,
או שעדיף שיהיו שוגגין ואל יהיו מזידין ?

תשובה:

שלום וברכה

בודאי אין לסייע לאב לעבור על איסור, על זה נאמר שאין שומעים לאבא כיון ש"אתה והוא חייבים בכבודי", ראה יבמות דף ה' ובמקומות נוספים.

לגבי התוכחה לאב, אם יש אפשרות שישמע בקולך וימנע מן האיסור, ודאי יש ליידע אותו בעדינות ובדרך כבוד, וכגון ששואלים אבא האם אתה זוכר אולי אם זה אסור? נראה לי שיש כאן בעיה! אבל אם אין שום סיכוי שישמע לך בשום מצב אין מצוה להוכיח, כשם שמצוה לומר דבר הנשמע כך מצוה שלא לומר דבר שאינו נשמע…

אולי אם תאמר במה מדובר ננסה לכוון יותר מדוייק מה לעשות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אסור לשתול עץ מורכב, ראה חזון איש כלאים סי' ב. לכן ככל שהוא אילן מורכב אין לשתול. בענין איזה אילנות פרי הם מורכבים תתייעץ במשתלה מקצועית, אינני יודע. באילנות סרק זה על זה אין איסור.