מחיקת פסוקים מקיר בית הספר

שאלה:

בס"ד

שלום וברכה!
לאחרונה אני רואה בבתי ספר אנשים שכותבים פסוקים על קירות ובכל שנה מחליפים אותם.
ישנם פסוקים שיש בהם שם ה' כמו: הודו לה' חסדו וכו… שאלתי היא אם כותבים את הפסוקים עם שם ה' בצורה הזאת: ה' וכן אלוקים האם מותר בכל שנה לצבוע מחדש את הקיר ולשים פסוק אחר? אשמח לפירוט בעניין וכן אם יש פתרונות.

תשובה:

שלום וברכה

לכתחילה יש להמנע מכתיבת דברי תורה לנוי בעלמא על דעת למוחקם, גם אם אין בהם שמות קודש, לצורך לימוד כמו כתיבת דברי תורה על הלוח נהגו להקל כיון שנכתבו מתחילה על דעת למחוק, ויש בזה צורך של לימוד תורה. כארש יש שם קודש ודאי אסור למחוק, אבל האות ה' לבד דינה כשאר כתבי הקודש וכנ"ל.

מקורות:

ראה פתחי תשובה סי' רפג ס"ק ב בשם התשב"ץ, ובשו"ת עין יצחק או"ח סי' ה אות י-יא. וראה שו"ת הר צבי שהורה להמנע ממחיקת המילה בעז"ה מלוח הכיתה. לכן ודאי יש לחשוש לדעת המחמירים ומנהג גרוע הוא לכתוב על הקיר עצמו באופן שיבוא לידי מחיקה ובזיון.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בס"ד
    אז אם אני כותב לדוגמא על הקיר "הודו לה' חסדו" יהיה אפשר למוחקו?
    ואם אני כותב אלוקים גם כן אין בעיה למחוק?

  2. ודאי אסור לכתוב באופן שזה ימחק, רק אם תשאל אחרי שמישהו טעה וכתב אם חייבים להשאיר לעד על הקיר, יש מקום לצדד להקל מחמת הדוחק. תשים פלקט שניתן לגנוז, למה לכתוב על הקיר עצמו? ודאי לא ראוי כלל וכלל.