פירות שנופלים מעץ השכן

שאלה:

ענפי עץ פרי שפולשים לחצרו של השכן, ופעמים שנופלים פירות מהעץ בתוך חצר השכן: א. האם יכול להשתמש בהם או צריך לבקש רשותו. ב. האם יהיו חייבים במעשרות כשמכניסם לביתו או שדינם כפירות הפקר?

תשובה:

שלום וברכה,

הפירות שייכים לראובן הוא בעל האילן ולא לשמעון – למרות שהענפים פולשים לתוך חצרו של שמעון.

ולכן גם לאחר שנשרו הפירות וחפץ בהם בעל האילן ולא מתייאש, הרי הפירות שלו, וחייבת בעלת החצר לתת לו את הפירות.

מותר לשמעון לחתוך את הענפים שפולשים לתוך חצרו כדי למנוע כניסת ענפים לתוך חצרו, והטרחה לחתוך את הענפים מוטלים על שמעון ולא על ראובן. וכל זמן שלא חתך את הענפים וגדלים פירות על האילן הפירות של ראובן.

בהצלחה.

מקורות:

הפירות שייכים לבעל האילן – ראה שו"ע חו"מ סימן קסז סעיף ב.

נזק של אילן שפולש לשכן נחשב לנזק הבא מאיליו, ולכן לא יכול השכן למנוע אותו שלא ליטוע עץ ברשותו – ראה שו"ע סימן קנה סעיף לב.

אמנם יכול בעל החצר לחתוך את הענפים שפולשים לתוך רשותו – ראה שם סעיף ל.

פירות שכבר גדלו חייב השכן להחזירם לבעלים – כדין כל השבת אבדה שחייב להחזיר את הממון לבעליו.

בגמרא ב”ב כז ע”ב: אמר רבי יוחנן: אחד אילן הסמוך למיצר, ואחד אילן הנוטה – מביא וקורא, שעל מנת כן הנחיל יהושע לישראל את הארץ. וכתבו התוספות ב”מ קז ע”א ד”ה אילן שכן הדין לגבי בעלות הפירות, שאם האילן נטוע בחצר של ראובן ופירותיו נוטים לחצר שמעון, כל הפירות של ראובן.

ובאגרות משה (חו”מ ח”א סימן מג) כתב שגם מן הדין הפירות שייכים לבעל האילן, למרות שהנוף נוטה לחצר השכן, אלא שהיה יכול שמעון לעכב עליו ולומר לו תגזום את העץ שלא יכנס לרשותי, ובא יהושע ותיקן שלא יקפידו בדבר, ולא חייב לקצוץ. ולכן גם בגוי, או בחו”ל שאין תקנת יהושע הפירות שייכים לבעל הפרדס.